kort update

| Postat i: SannaNilssonLidin
0
På senaste tiden har jag:
 
 • Gått på bio med Florence där vi sett Hitta Doris
 • Varit på bio med mamma där vi såg bridget jones baby
 • Massor av rep, soundcheck, och konserter med orkestern
 • Träffat min kontaktperson där vi pratar om att jag ska påbörja bildterapi
 • Träffat ännu en ny arbetsterapeut och fått uppgift av henne
 • Ännu mer hockey matcher
 • Skrivit en att göra lista, som jag fortfarande inte påbörjat att bocka av
 • Ritat, ritat, ritat
 • Serier serier, serier
 • Planerat eventuella kommande foto projekt, som jag aldrig vågar ta tag i då jag är rädd att mislyckas
 • Stallet där jag endast ridit underbaraste Alert de senaste 4 veckorna
 
Vad jag måste göra de följande veckorna:
 
 • Ringa vårdcentralen
 • Förnya Levaxin recept
 • Lämna in skoldatorn
bl.a
 
 
 

Add- Utredningen

| Postat i: SannaNilssonLidin, tankar & känslor
1

Del 2

 

 

De på bup hade försökt i över ett år att förstå vad det är som bekymrat mig under en sådan lång tid, men när vi inte kunde hitta en riktig anledning och en läkare tog fram frågan igen som jag hade under högstadiet, om att jag ev. kanske hade ADD började utredningen omedelbart och jag blev deras högsta prioritet eftersom att jag snart skulle fylla 18.

Jag var på möten ibland 2ggr i veckan, och gjorde även tester hos specialpedagogen Hjördis på skolan. 

 

 

Såhär gick utredningen till:

 

Första testet var att jag hade en bunt med klossar i rött och vitt, vissa sidor var halva vit och halva röd. Jag fick en bild som jag sedan skulle göra samma mönster med klossarna. Anne (min psykolog) tog då tid på alla.

 

Andra testet så tog hon fram en massa ord som jag skulle beskriva med andra ord. Kan då säga att jag kanske hade hört talas om 3 av de 30 ord jag skulle förklara, och kunde inte ens gissa mig till någon utav dom.

 

Tredje testet var det frågor på saker som alla ska kunna. Typ hur många timmar är det på ett dygn.
Jag minns dock att jag fick en brain fart på fråga som jag egentligen kunde svaret på (vad kallas den linje som går i mitten på jordklotet), haha.

 

Fjärde testet visade hon en bild för mig, fick kolla på den i 10 sekunder, och skulle därefter rita den (ännu en gång tog hon tid) och sen gjorde vi några test, så fick jag rita den igen (tog även tid här).

 

Femte testet Fick ord upplästa för mig och jag skulle stava dom rätt.

 

Sjätte testet Fick en text som jag skulle läsa och skriva in ord som saknades, och skulle göra så många jag kunde under några få minutrar. Här såg dom att jag svarade rätt på de jag hann med, men läste långsamt. Jag menar, häftet var 5 sidor och jag hann just börja på andra.

 

Sjunde testet Sätta siffror och ord i ordning (under tidtagning)

 

Åttonde testet Se "ord" och nummer som jag skulle läsa upp för att höra om jag kunde uttala dom rätt. Det var ett halvt A4 där det stod så här:

"ji akr kkmsö ldkr ksen srgni mkdrgk rriit svbur dnbju avbret egtbd" osv

Och det skulle jag alltså läsa upp högt. Ni kan nog förstå att jag kände mig hur dum som helst. Uttalade visst 2 fel.. alltså lol va?

Sifforna var dock bara så här:

85893 1123 52 9504 100859 osv

 

Nionde testet (tionde, elfte, tolfte...) massor med olika tester där jag skulle svara frågorna på något utav de här svarsalternativen: inte alls, lite, ibland, ofta, mycket ofta

 

Tionde testet Det där jävla dator testet var värst! Här skulle man se hur min koncentration var samt hur snabb jag är.
Det var en indisk man som sa "one" och "two". På dataskärmen som var helt svart fanns en röd ruta där det poppade upp antingen en etta eller en tvåa. Jag skulle bara klicka då han sa "one" eller när ettan kom fram i rutan.

Det här testet höll alltså på i över 15 fucking minuter!!!

 

*något som var lite roligt var att när jag skulle göra testet var när Anne stängde dörren så fick hon med sig hela handtaget i handen, och blev därmed instängda, och vi fick ringa efter hjälp att någon annan skulle öppna dörren utifrån.

 

Utöver de testerna fick jag även göra tester med bästa läkaren Olof, som lyssnade på mitt hjärta, andning, ”testa stå på ett ben”, ”blunda och stå still” (det var sjukt svårt men tydligen stod jag helt still), kolla vikt, längd, veva med armarna, osvosv.

Träffade även en barnläkare som kollade i mina öron, i näsan, mina halsmandlar och om jag snarkar.

 

Anledningen till varför jag kallar honom för ”bästa” är för han var den som tog upp utredningen då han kom ihåg att jag tagit upp det här med ADDn förut. Han skickade ut mina föräldrar ur rummet (för varken psykologen eller socionomen gjorde det på något utav våra möten trots att jag sagt ett flertal gånger att jag inte tänker prata så länge de är i rummet). Han bad oss även att åka till vårdcentralen för att lämna blodprover för att se om det fanns något annat som kunde orsaka problemen med sömnen (det var då jag fick reda på hypoteryosen), och han lyssnade helt enkelt och tog mig på allvar!


ADD- om diagnosen och dess svårigheter för mig

| Postat i: SannaNilssonLidin, tankar & känslor
0

Del 1

 

Det kommer komma några till delar

inom ADDn som jag vill ta upp,

men tycke att vi började med "det dåliga". 

 

Om ADD.

ADD står för attention deficit disorder, och är en form av ADHD som är en funktionsnedsättning som kortfattat innebär att man har svårigheter att både koncentrera sig och att förstå instruktioner. Det är vanligare bland kvinnor än män, och diagnoseras oftast sent.

ADD är något man föds med, och går inte att ”bota”.

 

 

Vad skiljer ADD från ADHD?

ADD har många likheter med ADHD, fast med en stor skillnad- en person med ADD har inga problem med att sitta still. Snarare tvärtom, och har svårt att komma igång.

Detta är anledningen till varför det är betydligt mycket svårare att diagnosera någon med ADD, just på grund av det inte syns utåt lika lätt.

 

 

Vanliga symptomer på ADD

 

 • Mycket lättdistraherad
 • Har svårt att följa instruktioner
 • Koncentrationssvårigheter
 • Svårt att organisera sin vardag och sina saker
 • Lever i ofta i kaos: andra tycker de har det stökigt på skrivborden medan de ser det som bra organiserat.
 • Alltid försen med inlämningar
 • Otålig
 • Humörsvängningar som pendlar snabbt upp och ner
 • Har svårigheter att lyssna på vad du säger
 • Växlar från en oavslutad aktivitet till en annan
 • Har svårt att komma igångAndra problem som kommer med ADD

Det här är något som har upptäckts på senare tid.

Personer med ADD verkar i högre grad drabbas av andra störningar som depression, ångest och självdestruktivt beteende. En del har dragit slutsatsen att kvinnors problem verkar följa med högre upp i åldrarna.

 

 

Vad den gav för svårigheter för mig. I punktform

Det började redan när jag var liten.

>Man kunde ofta se mig doodlandes över skrivblock under lektionerna.<

 

 1. Svårt att förstå instruktioner. Jag var sen med inlärningen av att läsa, skriva och stava. Jag förstod sällan uppgifterna och blev betraktad som korkad.

  När en lärare hade genomgång, gav sedan ut uppgifterna började mina klasskamrater genast med att arbeta, medan jag satt kvar och lotsades som att jag också förstod. När ingen annan behövde fråga lärarna gång på gång så ville jag inte vara den enda personen som gjorde det, och det fick mig att känna mig dålig och misslyckad.
 2. Det här med att inte förstå uppgifter och att ha problem med att påbörja och avsluta grejer var det som ledde till sista minuten- eller sena inlämningar.
 3. Jag hade aldrig någon koncentration under lektionerna, och nu vet jag att det var på grund av alla ljuden (prat, skratt, hög musik osv) som var i klassrummet. Jag minns att på lässtunderna vi hade så satt jag oftast och höll för öronen samtidigt som jag läste, och det minsta lilla ljud som kom fick jag läsa om hela sidan för att förstå något, ibland flera gånger.
 4. Jag kan göra/säga saker utan att tänka mig för och kommer efteråt på att det där skulle jag nog kanske inte ha sagt.
 5. Jag är väldigt otålig. Om jag bad dig att skicka saxen nu vill jag fan ha den nu!
 6. Jag har extra kännslig hud då vissa tyger eller lappar som sitter i kläderna kan jag reagera starkt på. De kan göra riktigt ont, och kläder som för andra är sköna kan stickas eller klia så mycket på mig att jag helt enkelt inte står ut. T.ex att sova på ett gammalt lakan kan kännas som sandpapper.
 7. Jag kan lätt bli rastlös då jag t.ex kanske inte kan koncentrera mig på filmen jag kollar på.. Du kan ofta se mig röra på benen, fötterna, hålla på med mobilen, suddet eller pennan bara för att jag inte klarar av att bara sitta och göra ingenting.
 8. Att fatta beslut är nästan omöjligt
 9. Jag kan inte komma ihåg enkla uppgifter. 
 10. Jätte dåligt minne
 11. Jag fastnar och överdriver. När jag väl börjar med en uppgift, hittar koncentrationen, sitter jag där i timmar. Spelar ingen roll vad det är, jag sitter där tills det är klart och det ska vara så jävla perfekt och detaljerad jag bara kan få det.
 12. Hur mycket jag jobbar, hur mycket jag än försöker så lyckas jag ändå aldrig att nå dit jag egentligen vill.
 13. Jag undviker uppgifter som kräver mental uthållighet, typ läxor.
 14. Jag gör grejer som gör att folk blir arga på mig, och jag förstår inte varför dom blir så arga, jag tyckte inte att jag hade gjort något för att det skulle bli så.
 15. Jag har svårt för ögonkontakt. När någon talar till mig kan jag numera kolla dom i ögonen, men direkt jag säger någon åker blicken iväg, överallt förutom personen/personerna jag pratar med. Det blir bara ännu värre ju fler det är, och om jag inte känner dom så bra.

 

 

Här har vi lite olika ”citat” som jag hittat om ADD som beskriver det kortfattat och på ett litet roligt sätt.

 

I don't really understand why                I base most of my fashion sense on what doesn't itch.

it considered normal to stare                  

at someones eyeballs.                                                The best way to think of ADD is not

                                                                              as a mental disorder, but as a collection of

You can't judge my choices                                         traits and tendencies that define

without knowing my reasons                                          a way of being in the world

            

I wish I could sleep but my damn ADD kicks in                       ADD & ADHD are not a disorder

and basicly, one sheep, two sheep, cow, turtle, duck                               or a deficiency.

old Macdonald had a farm, HEEEEY MACARENA!!!                        They are a superpower!

                                                                                                    We can think about far many more

"Attention defic disorder" should be called "attention                   things at one time, and we

to lots & lots & lots of things & some other stuff except the                often Hyper-focus on

one thing I should be really paying attention to disorder"      interesting topics. It's a good thing.

 

 

Antal gånger jag skrev ordet ADD: 17